Veszprémi Állatkert
13.3 km

Veszprémi Állatkert

A veszprémi vadaspark - a debreceni után néhány hónappal - harmadikként alapított állatkert hazánkban a Fővárosi Állat- és Növénykert után.

Részletek

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark ma már újra beállhat a neves európai állatkertek sorába. Ma azonban már nem a gazdag állatállományának, hanem korszerű, az állatok igényeit a lehető legteljesebb mértékben kielégítő férőhelyeinek, valamint a ritka és veszélyeztetett fajok egyre nagyobb számának köszönhetően.

A veszprémi állatkert minden bizonnyal legszebb fekvésű állatkertje hazánknak, mivel a Fejes-völgyben kapott helyet immár közel fél évszázada. A csodás környezetben megtett állatkerti séta a látogatók számára plusz élményt jelent.

IDŐSZAK HÉTKÖZNAP HÉTVÉGÉN

december 1. - február 28. 9.00 - 15.00 9.00 - 15.30

március 1. - március 31. 9.00 - 15.30 9.00 - 16.00

április 1. - április 30. 9.00 - 17.00 9.00 - 17.30

május 1. - szeptember 30. 9.00 - 18.00 9.00 - 18.00

október 1. - október 31. 9.00 - 16.30 9.00 - 17.00

november 1. - november 30. 9.00 - 15.30 9.00 - 16.00

Síaréna Eplény
25.6 km

Síaréna Eplény

A síelést kedvelő, vagy síelésre vágyóknak nincs is megfelelőbb hely, mint az Eplényi Síaréna, ami hazánk leghosszabb sípályájával büszkélkedhet.

Részletek

Síaréna Eplény

Síaréna Eplény

Síaréna Eplény

Az időjárási viszonyok ellenére is élvezhetőek a téli sportok, hiszen a hóágyú megteremti a megfelelő környezetet. Nem csak nappal, de este a kivilágított pályákon is lehetőség van a csúszásra.

Ha két pálya között melegségre vágynak az emberek a Weltauto körvár menedéket nyújt nekik.

Az aréna nem csak a síelőknek, hanem a szánkózás szerelmeseinek is szórakozási lehetőséget teremt.

A Nordica területén találhatunk oktatási központot, eszköz kölcsönzőt, valamint éttermet is.

Bringaréna Eplény
25.6 km

Bringaréna Eplény

Téli szezonok kívül remek kiránduló hellyé válik a „dimbes-dombos” sí központ. Szárazabb időkben a kerékpárosoknak és extrém bicajosok veszik át a hatalmat.

Részletek

Bringaréna Eplény

Bringaréna Eplény

Bringaréna Eplény

Három különböző pálya, valamint egy gyermek tanulópálya közül lehet választani. A Szent Sólyom felvonó nem csak a kerékpárosoknak kedvez, hanem a kirándulóknak is fenséges panorámát kölcsönöz.

A kerékpáros programokon kívül, szervezett túrákon, nordic walkingokon és geocachingeken vehetnek részt az odalátogatók.

A síarénához hasonlóan itt is van lehetőség a sporteszközök kölcsönzésére.

A Síarénát a téli hónapokban reggel 09:00 órától este 22 és 23:00 óráig, míg a Bringaarénát július 06.ától augusztus 20.áig 10:00 órától 18:00 óráig látogathatják.

Csere-hegyi kilátó
2.4 km

Csere-hegyi kilátó

A korábban Szabadság-kilátóként ismert építmény 1934-ben épült. A Balaton meseszép látványa tárul minden idelátogató kiránduló elé.

Részletek

Csere-hegyi kilátó

Csere-hegyi kilátó

Csere-hegyi kilátó

Állapota az 1990-es évekre leromlott. A felújítás során a vöröskő épületre egy fából készült emeletet építettek így az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett. Innen nem csak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is. Látni lehet a tópartot és a somogyi dombokat is.

Református templom – Alsóörs
1.2 km

Református templom – Alsóörs

A templom az 1260-as évek táján épült, a tatárjárás után román és gótikus stílusban. Eredetileg keresztboltozatos torony nélküli szentély volt.

Részletek

Református templom – Alsóörs

Református templom – Alsóörs

Református templom – Alsóörs

A templom az 1500-as évek elején került református kézre. 1807-ben barokk stílusban újították fel. A karzatok alatt festett kazettás mennyezet látható, mely 1721-ből való. A kazetták díszítésén feltűnnek a református vallás jelképei is, mint például a sellő és a pelikán. A jelképek mellett a kazetták virág- és növénymotívumokban is gazdagok. A templomot 2000-ben külsőleg és belsőleg is felújították. A felújítás során több freskótöredék került elő, illetve egy dudásábrázolásra is rábukkantak. A karzatok aljára visszakerültek a festett fakazetták.

A templom mellől csodálatos kilátás nyílik a falura és a Balatonra. Ha már felsétáltunk a templomhoz érdemes megnézni a szomszédságában található török házat is!

Herendi Porcelánmanufaktúra
23.4 km

Herendi Porcelánmanufaktúra

Herend a 8-as főút és a Székesfehérvár-Veszprém- Szombathely-vasútvonal mentén, az Északi- és Déli-Bakony találkozásánál, a Herend-Szentgál medence közepén fekszik.

Részletek

Herendi Porcelánmanufaktúra

Herendi Porcelánmanufaktúra

Herendi Porcelánmanufaktúra

1964-ben üzemi gyűjteményként és iparági szakmúzeumként nyitotta meg kapuit. Ez a kiállítás ízelítőt adott a manufaktúra történetéből, bemutatta a kedvelt és a kevésbé közismert formákat és motívumokat, kiemelve néhány tárgyat, amely mérete, technikája vagy más jellemzője miatt egyedinek tekinthető.

Az állandó kiállítás mellett a technológiai bemutató a porcelánkészítés egyes állomásaiba is bepillantást engedett. E bemutató, "minimanufaktúra" ma már a múzeummal szemközti új herendi idegenforgalmi központban, a Porcelániumban tekinthető meg. A Herendi Porcelánművészeti Múzeum a porcelántárgyak bemutatásán túl feladatának tekinti az érdeklődő közönség kiszolgálását, a porcelángyűjtemény és a dokumentumtár folyamatos gyarapítását, valamint a porcelántörténettel foglalkozó kutatók számára a kért adatok biztosítását.

Tapolcai Tavasbarlang
42.1 km

Tapolcai Tavasbarlang

A Balaton-felvidék vonulatai közé ékelődött Tapolcai-medence legértékesebb látnivalója, a Tapolca alatt húzódó tavas barlang, amelyet 1902-ben fedeztek fel.

Részletek

Tapolcai Tavasbarlang

Tapolcai Tavasbarlang

Tapolcai Tavasbarlang

A fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat; utóbbit csónakázva ismerhetik meg (a barlang adottságai összesen 8 db csónak használatát teszik lehetővé).

A csónakázáshoz kísérő nem biztosított. A barlangba 73 lépcsőfok vezet le, a látogatható szakaszt óránként legfeljebb 130 fő tudja megtekinteni.

A Barlang különlegessége a látványon túl, hogy a benne lévő tavak vizének hőmérséklete jóval magasabb volt a környező kutak vizének megszokott hőmérsékletétől, így a barlang levegője is melegebb az átlagos pincehőmérsékletnél.

AZ ÉRKEZÉS SORRENDJÉBEN, ELŐZETES BEJELENTKEZÉS NÉLKÜL LÁTOGATHATÓ!

Március 12. és június 30. között minden nap: 10:00 - 17:00

Július 1. és augusztus 31. között minden nap: 09:00 - 19:00

Szeptember 1. és október 2. között minden nap: 10:00 - 17:00

Érseki Palota, Veszprém
13.6 km

Érseki Palota, Veszprém

Az épület ma is a mindenkori veszprémi érsek lakóhelye, de a Palota egyes részei látogathatóak. A Vár talán legjelentősebb épülete ez az U alakú barokk palota, mely Fellner Jakab tervei szerint épült 1765-1776 között.

Részletek

Érseki Palota, Veszprém

Érseki Palota, Veszprém

Érseki Palota, Veszprém

A Palotába belépve rögtön a gyönyörű előcsarnok fogadja a látogatókat. Az Érseki Palota egyik legszebb része az Érseki Kápolna, ahol Padányi Bíró Márton püspök faragott térdeplője is megtekinthető. A Képteremben a veszprémi püspökökről készült festmények láthatóak, a gyűjtemény egyediségét mutatja, hogy országos védettséget élvez. A látogatók a vezetés során megtekinthetik továbbá a korábbi püspökök lakóhelyét, bútorait és ajándéktárgyait.

Végül, de nem utolsó sorban a Palota egyediségét adja az értékes egyházi könyvtára és levéltára, mely közel 60 ezer kötettel rendelkezik.

Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 16-18.

Tel.: 88/426-088

Nyitva tartás:

Máj. 1. - Okt. 15.: naponta 10.00 – 17.00

Szünnap: hétfő

Belépők:

 Felnőtt: 1.200 Ft

 Diák-nyugdíjas: 800 Ft

Szentháromság jegy

 Felnőtt: 2.100 Ft

 Diák-nyugdíjas: 1.200 Ft

Érvényes: Érseki Palota, Gizella kápolna, Szent György kápolna, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Szaléziánum, Veszprém
13.5 km

Szaléziánum, Veszprém

A Szaléziánum Veszprém újabb turisztikai központja, mely a Várban található és különleges, szórakoztató programokkal várja a látogatókat. A kicsiknek állandó jelleggel kínálnak foglalkozásokat, ezekről bővebben a honlapon lehet tájékozódni. A felnőtteket is várják a foglalkozásokra is a kiállításra egyaránt.

Részletek

Szaléziánum, Veszprém

Szaléziánum, Veszprém

Szaléziánum, Veszprém

Összesen négy szintből áll a látogatóközpont. A pincébe az ostyasütés és gyertyaöntés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Sőt megkóstolhatják a helyben sütött ostyákat is és a gyertyaöntést is ki lehet próbálni egy 40 perces foglalkozás keretében.

A földszinten Halimbai Füvesszoba kapott helyet, ahol bemutatják a híres „füves” pap, Dr. Szalai Miklós történetét, a halimbai gyógynövényeket, a pap különleges receptjeit és a látogatók még érdekességeket is hallhatnak a gyógyteákról. A belső udvarban egy gyógynövénykert került kialakításra, ahol a kiállításon látott gyógy- és fűszernövényekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A földszinten található Sümegi Elemér hegedűkészítő mester műhelye, ahol a hegedűkészítés folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint ehhez kapcsolódó ideiglenes kiállítás is megtekinthető.

Az emeleten a barokk emléktárgyakkal, a ház híres lakóival, illetve a Főegyházmegyével és a liturgikus tárgyak mindennapi használatával ismerkedhet meg a látogató.

Vetítőterem és gyermekfoglalkoztató sarok is várja az érdeklődőket, egy ajándékbolt és teázó mellett.

Nyitva tartás:

Hétfő: szünnap

Kedd-Vasárnap: 10-17-ig

Belépődíjak

Felnőtt jegy: 1.200 Ft

Diák: 600 Ft

Nyugdíjas: 800 Ft

Gyerek: 300 Ft

Családi jegy: 3.000 Ft

Csoportos jegy (15 főtől)

Felnőtt: 900 Ft

Diák: 400 Ft

Gyerek: 200 Ft

Nyugdíjas: 600 Ft

Tárlatvezetések indulnak magyar, német és angol nyelven. Előzetes bejelentkezés esetén olasz nyelven is. A belépőjegy ára tartalmazza a tárlatvezetést.

Igénybe vehető audioguide magyar, angol és német nyelven, melynek ára:

 május 1 - szeptember 15-ig 500 Ft

 szeptember 15 – április 30-ig a belépőjegy ára tartalmazza

Honlap cím: http://szalezianum.hu/

Cseszneki Vár
41.3 km

Cseszneki Vár

A Cseszneki Vár Veszprém megyében, a Bakonyban található. Veszprémből Győrbe vezető út mentén, a dachsteini mészkőgerincen páratlan látványával vonja magára az arra autózók figyelmét a XIII. században emelt Cseszneki vár.

Részletek

Cseszneki Vár

Cseszneki Vár

Cseszneki Vár

A Cseszneki Vár Veszprém megyében, a Bakonyban található. Veszprémből Győrbe vezető út mentén, a dachsteini mészkőgerincen páratlan látványával vonja magára az arra autózók figyelmét a XIII. században emelt Cseszneki vár.

A gótikus stílusban épült várat a XIV. században csaknem teljesen lerombolták, és újjáépítették. A ma látható romos falak a XVI. századi építőmesterek munkáját, építészeti megoldásait őrzik.

Az első várat a Bána nembeli Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette. Az évtizedek során többször gazdát cserélt a birtok.

A csaknem 700 éves múltra visszatekintő vár Zsigmond király (1368-1437) uralkodása alatt élte fénykorát

Fontos szerepet először a törökök elleni harcban töltött be végvárként, miután Veszprém vára elesett.

Ma is látható állapotát az 1810-es években pusztító földrengésnek és tűzvésznek köszönheti.

A vár kedvelt kirándulóhely, tavasszal és ősszel túrákkal, illetve várvezetéssel, nyáron pedig várjátékokkal várják az érdeklődőket. Folyamatosak az állapotmegőrző munkálatok, amik nem befolyásolja a látogathatóságot. A vár az év bármely szakában felkereshető.

A Vár egész évben látogatható!

Kapunyitás: 09.00 (télen 10.00) órakor.

Kapuzárás: a tavasztól őszig tartó időszakban kb. 19.00 órakor, az ősztől tavaszig tartó időszakban sötétedés előtt 1 órával!

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár
21.3 km

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

A Balaton-felvidék dimbes-dombos tájai között emelkedik a Nagyvázsonyi vár. A várat a vidék nemesi famíliája, a Vezsenyi család építtette a XV. században.

Részletek

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

A Balaton-felvidék dimbes-dombos tájai között emelkedik a Nagyvázsonyi vár.

A várat a vidék nemesi famíliája, a Vezsenyi család építtette a XV. században. A család férfi ágának kihalása után a birtok visszaszállt a királyra, Hunyadi Mátyásra, aki hűséges főnemesének és katonájának, Kinizsi Pálnak adományozta azt. Kinizsi több mint két évtizedig volt a vár ura. A vár ez idő alatt indult virágzásnak.

A kimagasló lakótorony magán őrzi a középkor nyomait. A tömör, felfelé vékonyodó falak, a lőrésszerűen kialakított ablakok mind inkább a lakók biztonságáról, mint kényelméről árulkodik. A torony eredeti magassága 25 méter volt. Jól érzékelhető, hogy az ötödik emeleti ablakok kialakítása eltér a többiétől. Ez annak is köszönhető, hogy ezt az emeletet utólag építették hozzá a toronyhoz. A mai magassága 30 méter.

A Rákóczi-szabadságharc idején börtönként használták az egyre romosodó épületet, amely hamar el is veszítette jelentőségét, és már csak az öregedő cselédségnek szolgált lakásul.

1955-ben indult meg a vár régészeti feltárása és restaurálása.

Ma múzeum működik a lakótoronyban. A nyáron gazdag programkínálattal várják az oda látogatókat.

A legfelső emeleti ablakokból páratlan látvány tárul a Látogatók szeme elé.

Veszprémi Vár
13.3 km

Veszprémi Vár

A Veszprémi vár a Bakony-hegység völgyekkel és sziklákkal szabdalt peremén helyezkedik el. A város egyik magaslatára épült a Várnegyed, amely a X-XI. század óta a város ékessége. Itt találhatók meg a város főbb nevezetességei, a lenyűgöző panorámáról már nem is beszélve, ami a látogatók elé tárul a Várnegyedből kinyúló Benedek-hegyről.

Részletek

Veszprémi Vár

Veszprémi Vár

Veszprémi Vár

A Veszprémi vár a Bakony-hegység völgyekkel és sziklákkal szabdalt peremén helyezkedik el.

A város egyik magaslatára épült a Várnegyed, amely a X-XI. század óta a város ékessége. Itt találhatók meg a város főbb nevezetességei, a lenyűgöző panorámáról már nem is beszélve, ami a látogatók elé tárul a Várnegyedből kinyúló Benedek-hegyről.

A várost nevezik a Királynék városának is. Ezt a címet I. István feleségének, Gizellának köszönheti a város, aki a legrégebbi püspöki székhelyet alapította itt. A veszprémi püspökök kizárólagos kiváltsága volt a királynék megkoronázása. Az eredeti épület ma már nem látható, alapjára épült meg a Szent Mihály Székesegyház.

Gizella királyné jelentőségére emlékeztet a Várnegyedben látogatható Gizella-kápolna, amely gótikus falfestményeket őrzött meg az utókornak, illetve a Várnegyed végében található kilátónál felállított szoborpár, ami az első királyi párt ábrázolja. Fenséges alakjuk a város fölé emelkedik, mintegy őrizve az ott lakók nyugalmát.

A Vár számtalan nevezettessége közül érdemes kiemelni még az Érseki Palotát. Az épület Fellner Jakab tervei alapján épült meg barokk stílusban 1765-1776 között, és a tervező legjelentősebb munkájaként tartják számon.

A régmúlt jelentős épületei mellett helyet kaptak a város polgárai által építetett épületek is, mint például a Hősök kapuja, amin keresztül belép a kedves Látogató a Várnegyedbe, és a Tűztorony, ami kilátónak is tökéletesen alkalmas. Igazán modern színfoltjai a Várnak a Csikász Galéria és a Modern Képtár. Előbbi egész évben változatos kortárs kiállításokkal várja az Érdeklődőket, utóbbi Vass László gyűjteményét mutatja be. A Vass-gyűjteményben a magyar mesterek alkotásai mellett európai absztrakt alkotók szobraival, képeivel, rajzaival és sokszorosított grafikáival ismerkedhetnek meg a Látogatók.

Az elmúlt években a Várnegyedet körbeölelő völgyet parkosították, ezzel is emelve a várból nyíló kilátás szépségét. Kellemes séták és beszélgetések helyszíne lehet a kanyargós ösvényeivel és padjaival festőivé varázsolt Séd-völgy.

Balatoni Bob Szabadidőpark
10.2 km

Balatoni Bob Szabadidőpark

A balatonfűzfői szabadidőpark télen, nyáron várja a szórakozni vágyókat. Az érdeklődők számos helyzetben kipróbálhatják magukat mindennap reggel 09:00 órától este 20:00 óráig.

Részletek

Balatoni Bob Szabadidőpark

Balatoni Bob Szabadidőpark

Balatoni Bob Szabadidőpark

A bob pályát 800 m hosszú szakaszon, mintegy 40 méter szintkülönbséggel erdei környezetben alakítottak ki. A maximálisan elérhető sebesség 40 km/h. A terepet még izgalmasabbá teszik az éles döntött kanyarok, bukkanók, a pályán elhelyezett 15 méter hosszú alagút.

Minden vállalkozó szellemű utast a pályán elhelyezett fotópont örökít meg, melyet kinyomtatva, vagy ajándéktárgy formájában magukkal vihetnek!

A bobok és a pálya biztonsága garantált.

Serpa kalandpark

A Serpa kalandpark szintén a Balatoni Bob Szabadidőpark területén fekszik. Az eszközök kialakításánál arra törekedtek, hogy minden korosztálynak teljesíthető legyen a pálya, így már 3 éves gyerkőcök is próbára tehetik magukat.

A kalandpark 100% biztonságot garantál.

A park elemei közé tartozik a mászó torony, ahol 8 különböző nehézségű útvonal közül választhatunk.

Ha a sok mászástól, kapaszkodástól elfárad az ember, megpihenhet a drótkötélcsúszdán.

A kalandösvényen is mindenki megtalálja a magának megfelelőt, hiszen választhatunk akár a gyermek, valamint a kezdő és haladó felnőtt pálya közül is.

Nem utolsó sorban az íjászati pályán is nagy szeretettel várják a kedves vendégeket. Tapasztalat alapján az alsó korhatár 7-8 év.

A szabadidőpark lehetőséget nyújt a paintball izgalmainak kipróbálásra is.

A kalandpark az alábbi időpontokban látogatható:

 Március 30-tól-május 19-ig és Szeptember 03-tól-Október 23-ig: szombat, vasárnap és ünnepnap 10:00-17:00

 Május 20-tól-Június 14-ig: szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-18:00;

 Június 15-től-Szeptember 02-ig: minden nap 10:00-19:00;

 Október 24-től-Március 29-ig: csak bejelentkezés alapján

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark
31 km

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

A Bakony szívében, Kislődön került kialakításra a Sobri Jóska Élménypark. A kalandpark 30 hektáros területen várja kicsiket és nagyokat.

Részletek

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

Több mint 30 élményelem biztosít kikapcsolódást és egy izgalmas napot az odalátogatóknak. A játékok között megtalálható: drótkötélpálya, mászófal, quad, lézerharc, gokart, íjászat, kerékpározás és többféle vízi játék is.

A terület maga kiválóan alkalmas túrázásra is, köszönhetően a tiszta levegőnek és a szép tájnak.

A park főépületében a Vashámor Vendéglő várja a megéhezett kalandorokat vagy a vendégek igénybe vehetik az erőben kiépített pihenőhelyeket, grill- és szalonnasütőket.

Tihanyi Levendula Ház
10.9 km

Tihanyi Levendula Ház

2011. júniusában nyitotta meg kapuit a Levendula Ház Látogatóközpont. A létesítmény a látogatók számára a különleges Tihanyi-félszigetet mutatja be, a tihanyi táj változatos geológiai képződményeit, természeti különlegességeit, valamint gazdag növény és állat világát.

Részletek

Tihanyi Levendula Ház

Tihanyi Levendula Ház

Tihanyi Levendula Ház

A vendégek érdekességeket hallhatnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról, illetve a Bakony-Balaton Geoparkról is, valamint a megismerkedhetnek a félsziget egyik különlegességével a levendulával. A ház bemutatja a területen évszázados hagyományokkal rendelkező levendulatermesztést.

A látogatóközpontban található foglalkoztató-terem, mely minden korosztály számára kínál programokat, melyekről tájékozódni a honlapon lehet. Az épületben található egy ajándékbolt, amely sok érdekességet kínál és egy Teaház sarok. A látogatóközpont melletti park további kikapcsolódási és ismeretszerzési lehetőségeket kínál. A szabadban található egy labirintus, levendulás és egy kilátó is. A Levendula Ház minden korosztály számára élményt kíván nyújtani, ezért bárkinek érdemes ellátogatnia ebbe a különleges létesítménybe.

Elérhetőség:

8237 Tihany Major utca 67.

Telefon: +36 87 538 033, +36 80 205 208

e-mail cím: http://www.levendulahaz.eu/

Nyitvatartás:

november 17-től március 10-ig: szombaton és vasárnap 10-15 óráig.

Egyéb időpontokban előzetes bejelentkezéssel (legalább 15 fő),

december 27-30-ig: 10-15 óráig,

március 15-től április 30 –ig: 10-16 óráig,

május 1-től május 31-ig: 9-17 óráig,

június 1-től augusztus 31-ig: minden nap 9-19 óráig

Gejzírmező Tihanyban
11.7 km

Gejzírmező Tihanyban

Tihanyi látogatásuk során érdemes felfedezni a Szarádi-erdő és a Belső-tó között elterülő Gejzírmező sziklaképződményeit.

Részletek

Gejzírmező Tihanyban

Gejzírmező Tihanyban

Gejzírmező Tihanyban

A természeti képződmények közel három millió évvel ezelőtt keletkeztek, a földtörténeti negyedidőszakban. A vulkáni működés hatására meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek az idő előrehaladtával kőzetté szilárdultak, így alakult ki a Gejzírmező közel 200 kúpja. Közülük az egyik legcsodálatosabb az Aranyház, mely a tetején megtelepedett sárga zuzmóról kapta a nevét, amely a lemenő nap fényében aranysárgán csillog. A képződmények külön leges megjelenési formájának köszönhetően a félsziget elnyerte az Európa Diplomát.


Tihanyi Bencés Apátság
10.4 km

Tihanyi Bencés Apátság

Kedvelt program a Tihanyi Bencés Apátság és altemplom megtekintése. A templom majd 1000 éves múlttal rendelkezik, hiszen 1055-ben alapították. Gyönyörű freskói, igényesen restaurált belső terme méltán híres az ország határain belül, és kívül is.

Részletek

Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Bencés Apátság

Az apátságot I. András Árpád-házi királyunk építette a családja számára temetkezési helynek.

Az apátság altemplomában ma is megcsodálható az alapító sírja, amely egyedülállóan az egyetlen teljesen éppen marad királysír hazánkban.

A Tihanyi-félsziget keleti felén magasodó épület alapítólevele eredeti formájában fennmaradt. A latin nyelvű szövegben magyar szavakat, kifejezéseket is használtak, így ez a legrégebbi magyar írásos nyelvemlékünk. Az eredeti dokumentumot Pannonhalmán őrzik, de egy hű másolat itt is látható-olvasható.

A történelem viharos évei alaposan megrongálták mind a templomot, mind a hozzá tartozó kolostori épületeket. A középkori épületek napjainkra megsemmisültek. Egyedül néhány kőfaragvány és a román stílusú altemplom maradt meg eredeti állapotában.

Az újjáépítés az 1700-as években kezdődött meg. 1754-re készült el a barokk templom a kolostori épületekkel. Az apátság ma is látható formáját az 1900-as évek végén nyerte el, amikor is restaurálták.

A büszkén magasodó épület messzire ellátszik, és felkelti az érdeklődők figyelmét.

Idegenvezetés kérhető német és angol nyelven.

A program 1 órát vesz igénybe, majd a Balaton egyik legszebb sétányán, melyről belátni az egész keleti medencét, könnyed sétával megtekinthető a visszhangdomb, és a nemrégiben felújított kálvária is. Onnan pár percnyi sétára található a skanzen étterem.

Az apátságot a vállalkozó kedvűek még kerékpárral is meglátogathatják. Alsóörs és Tihany között kiépített kerékpárút áll a bringások rendelkezésére. Szállodánkban pedig igény szerint bérelhetőek kerékpárok, akár egy rövid tekerésről, akár egész napos túráról legyen szó.

Belső-tó, Tihany
11.1 km

Belső-tó, Tihany

A tihanyi Belső-tó a Balaton part egyik gyöngyszemének, a Tihanyi-félszigetnek a szélén fekszik. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tó vulkáni kráterből keletkezett. A vulkáni működés megszűnése után kaldera keletkezett, melyet csapadékvíz és rétegvíz töltött fel.

Részletek

Belső-tó, Tihany

Belső-tó, Tihany

Belső-tó, Tihany

A húszas, valamint a harmincas években a tó felületének legnagyobb részét nádas borította. A negyvenes években azonban drámai változás történt a tó életében, elkezdődött az összefüggő nádas kipusztulása. Erre az időszakra tehető a tó mai képének kialakulása. A 60’-as évek közepétől a tó igazi horgászparadicsommá vált és gyakran akadt horogra csuka, harcsa, süllő és angolna.

A tó manapság is kedvelt horgász-és kirándulóhely a turisták körében.

Panoptikum és Kalózmúzeum
10.5 km

Panoptikum és Kalózmúzeum

Aki Tihanyba látogat nem egy, hanem rögtön két viaszkiállítást tekinthet meg. Az egyik a magyar királyokat, míg a másik a hírhedt kalózokat mutatja be, élethű viasz bábuk segítségével.

Részletek

Panoptikum és Kalózmúzeum

Panoptikum és Kalózmúzeum

Panoptikum és Kalózmúzeum

A létrehozott kiállítások egyik fő célja, hogy további programokat kínáljon a településre látogatóknak. A magyar királyokat (Géza fejedelemtől Mátyás királyig) bemutató kiállítás segítségével a látogató Magyarország történelmét ismerheti meg jobban. Az élményt a berendezés és a világítás teszi még teljesebbé.

A Kalózmúzeumban több híres kalóz (Sir Francis Drake vagy Feketeszakáll) viaszfigurája is kiállításra került. A kiállítást fegyverek és régi pénzérmék színesítik.

Cím: 8237 Tihany, Kossuth u. 35. (a központban, a Posta melletti Mini Market épületében)

Tel.: 06/30-9468-220

Nyitva tartás: minden nap 10.00 – 18.00

Villa Romana Baláca
9.6 km

Villa Romana Baláca

Baláca garantált történelmi élményt kínál, hiszen Közép Európában egyedülálló részletességgel mutatja az egykori Római birodalom mindennapjait.

Részletek

Villa Romana Baláca

Nemesvámos-Baláca, 8248

Villa Romana Baláca

Veszprém és a Balaton vonzáskörzetében szállodánktól néhány kilométerre található a Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, Baláca. A korabeli kedvező természeti-gazdasági környezet hatására villagazdaságok épültek a területen. Az épületkomplexus egykoron közel 10 hektárnyi területet foglalt magába, ebből jelenleg közel két hektár látogatható. A földbirtok-központ főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, fogadóhelységek, gazdasági épületek, és egy monumentális temetkezőhely is tartozik. A romkert legimpozánsabb történelmi emléke a főépületben található szinte teljes mozaikpadlók. A romkert parkszerűen kialakított a mediterrán hangulatot, fűszer- és gyógynövényeket bemutató kiállítás teszi teljessé. A gazdaság közepén római mintára készített korhű napóra mutatja az időt. A melléképületekben kialakított Lapidárium – más néven kőtár - Veszprém megye területéről származó kőfaragásokat mutat be.

Az üzemeltetők állandóan gondoskodnak az állandó kiállítások mellett időszakosokról is, így téve a villagazdaságot egy egész nap eltöltésére alkalmas programnak.

Még több információ, nyitva tartás és árak: http://www.balaca.hu/

Balatonfűzfői Bob pálya
10.2 km

Balatonfűzfői Bob pálya

A balatoni bob pálya a Balaton északi partján, Veszprémtől 10km-re, Balatonfűzfőn, található. Az erdei környezetben megépített Bobpályán mindenki átélheti a szabad, de biztonságos száguldás élményét, az érzést garantálja a 800 méter hosszú, 40 méter szintkülönbséggel megépített pálya.

Részletek

Balatonfűzfői Bob pálya

Balatonfűzfő, Uszoda u. 2, 8184

Balatonfűzfői Bob pálya

Az érdeklődők kétszemélyes kocsikban utazhatnak fel a dombtetőre, ahonnan elkezdődhet a száguldás! Lehet persze egyedül is ülni a Bob-ban, de két személy esetén, nagyobb a súly, nagyobb az élmény! A száguldás sebességét mindenki magának szabályozza a Bob oldalán elhelyezett fékezőkarok segítségével, a bevállalósabb vendégek elérhetik akár a 40km/h-s maximális sebességet!

Az érzés fokozásához hozzájárulnak az éles döntött kanyarok, bukkanók, a pályán elhelyezett 15 méter hosszú alagút.

A csúszás megörökítéséről a pályán elhelyezett fotópont gondoskodik, az itt készült képet a bejáratnál található Emlékbázisnál lehet kinyomtatni, és itt lehet ajándéktárgyat kérni a legjobban sikerült fényképpel. Az esti órákban érkező vendégeket kivilágított pálya fogadja. A pálya mindenki számára teljes biztonságot nyújt, a kötött pályára rögzített bob kocsik, centrifugál fékkel maximalizált sebesség, valamint hárompontos biztonsági övvel vannak ellátva.

NYITVA TARTÁS: 9:30-20:00 óráig. (EGÉSZ ÉVBEN NYITVA!)

Bodorka Balatoni Aquárium
6.9 km

Bodorka Balatoni Aquárium

Kíváncsi mi lakik a Balaton vize alatt? Milyen őshonos és telepített halak és élőlények lapulnak meg Közép Európa legnagyobb tavában? Akkor nézze meg a Bodorka Balatoni látogatóközpontban!

Részletek

Bodorka Balatoni Aquárium

Bodorka Balatoni Aquárium

Bodorka Balatoni Aquárium

A Balaton szinte összes hala megtalálható itt. Összesen 17 akvárium és 2 terrárium szolgál arra, hogy bemutassa önnek a tó élővilágát. Ráadásul mindez a part legszebb panorámáját nyújtó és folyamatosan megújuló Tagore sétányon.

bodorka2.jpg


"Bodorka, Halványfoltú küllő, Fenékjáró küllő, Fürge cselle , Domolykó, Szivárványos pisztráng, Kurta baing, Vágócsík , Lápi póc, Széles kárász, Réticsík , Szivárványos ökle, Vörösszárnyú keszeg, Szúnyogirtó fogasponty, Harcsa, Csuka, Süllő, Kősüllő, Balin, Ponty, Amur, Garda, Karikakeszeg, Bagolykeszeg, Ezüstkárász, Razbóra, Pettyes busa, Fekete törpeharcsa, Naphal, Sügér, Vágódurbincs, Compó, Jász, Angolna, Laposkeszeg, Szélhajtó küsz"


bodorka6.jpg


Az akváriumokat nemrég 2 terráriummal egészítették ki, így már nem csak a halakat, de a teknősöket, békákat siklókat is megismerhetitek, illetve ha korábban már jártak itt akkor most kiegészíthetik a látottakat.

Dínó park a Veszptém Zoo-ban
13.3 km

Dínó park a Veszptém Zoo-ban

Dínó mániás a gyerek? Akkor a legjobb kiegészítő program lehet a wellness hétvégéhez a Veszprémi állatkert legújabb attrakciója a dínó park.

Részletek

Dínó park a Veszptém Zoo-ban

Dínó park a Veszprém Zoo-ban

Dínó park a Veszptém Zoo-ban

Közel 20.000 m2 ismerkedhetnek az életnagyságú őshüllőkkel megkereshetik a kedvenceiket és a legújabb kutatásoknak megfelelő információkból tanulhatnak is.

„Az őslényparkban látogatóink találkozhatnak kedvenc Tyrannosaurus rexükkel, megtudhatják melyik volt a valaha élt legnagyobb testű dinoszaurusz, melyik állatból fejlődtek ki a valódi krokodilok, sőt még azt is, hogy mi a hasonlóság az Apatosaurus és a ma élő fókák között.”

Az életnagyságú dínók mellett 3 sátorban interaktív foglalkoztató is vár a gyerkőcökre! A legizgalmasabb a mini ásatás lehet, ahol az ifjú paleontológus-növendékek kiáshatják „saját” dinoszaurusz fosszíliájukat, és közben a szerencsések érdekes kincsekre bukkanhatnak a homokozóban.A másik sátorban pedig kivéshetik a gipszbe öntött dínó csontvázat.


"Az óvatos és aprólékos munka során megismerkedhetnek a gyerkőcök a régészkedéshez szükséges eszközökkel, miközben kézügyességüket is fejleszthetik. Miután minden csont épségben a felszínre került, már csak össze kell állítani a csontvázat, melyet természetesen haza lehet vinni."