Alsóörsi Laroba Hotel magasabb kategóriába sorolást eredményező bővítése és szolgáltatásfejlesztése

Pályázat

A „K. Catering” Kft. 2008-ban az „Alsóörsi Laroba Hotel magasabb kategóriába sorolást eredményező bővítése és szolgáltatásfejlesztése” címen pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kijelölt bíráló bizottság a pályázatot kedvezően bírálta el, és a 108.871.216 Ft teljes beruházási érték 40%-át vissza nem térítendő EU forrásból 43.548.486 Ft értékben tartotta támogatásra érdemesnek.

2009. október 5.-én kezdődött el a beruházás, amelyet 2011. július 19.-ig július végéig befejeződik.

Történelem

Az alsóörsi vonatállomás közelében már 1907 óta állt Potyondi József Vendéglője a Magyar Tengerhez. A jól menő helyet a Gelencsér család a II. világháborút követően Halásztanya vendéglőként vitte tovább, majd a hatvanas évektől a Veszprém megyei Vendéglátó Vállalat lett az üzemeltető.

A Kirchner család fantáziát látott a helyben, és 1984. január 10.-től szerződéses, majd bérleményes formában, később (1993) privatizációs vásárlás eredményeként saját tulajdonként üzemeltette. A vendéglátó tevékenység először catering üzletággal, majd szállodával egészült ki, ugyanis 2002 júniusában megnyitott a szálloda, ahol konferenciaterem is kialakításra került. A balatoni turizmus átalakulása hamar bővítést eredményezett: 2007-től kávézó, szaunák, szolárium és sókamra várja a vendégeket, de elkészült a nagy catering raktár is.

Eredmények

A nyitás óta folyamatosan nőtt a szálloda kihasználtsága, csak a 2009. év mutatott némi megtorpanást. A 2008. évi főszezon (július – augusztus) 90% feletti kihasználtságot hozott, ugyanez a mutató 2009-ben 87% lett, 2010. évi eredményeinket nagyban befolyásolta a beruházás.

A konferenciaterem adottságait kihasználó céges rendezvényeknek, tréningeknek köszönhetően a december kifejezetten erős hónapnak számít, ugyanígy jó forgalmú a március és a szeptember is. A júniust a Harley Davidson rendezvény fémjelzi.

A kínálat tudatos alakítása révén népszerűvé váltak a 4-5 napos csomagajánlatok, illetve jól eladhatóak a hosszú hétvégék. Az értékesítési csatornák között kiemelkedő az Internet szerepe.

Mindezek eredményeként a cég a község legnagyobb adófizetője: a 2010. évi eredmények után 2,4millió Ft iparűzési adóval gazdagította a települést, amit a 800 ezer Ft építményadó egészített ki. Az éves idegenforgalmi adó 1,6 millió Ft-ra rúgott.

Bővítés II. üteme

A szálloda ismertté vált mind a szabadidős, mind a hivatásturizmus szegmensben. A továbblépéshez azonban elengedhetetlenné vált egy élményt jelentő, környezettudatos bővítés.

A meglévő szobák mellé 5 újabb épült, ebből az egyik mozgássérültek számára. Talajszondás hőszivattyúval működik a fűtés és a hűtés, ami energiatakarékos és nem környezetszennyező megoldás. A fürdőszobákban már korábban is perlátorok szabályozták a kiáramló vízmennyiséget a csapokon és zuhanyokon.

Plusz 50 négyzetméterrel bővült a konferenciaterem, ahol az összkapacitás 120 főre nőt színházszerű ültetés esetén, de egy mobil fal segítségével lehetővé válik a hangszigetelt szekcionálás is.

A ház ékessége lett az új wellness részleg, ami a régi Csobogó kert helyére került, de a kert két régi oszlopa beépült emlékként az új térbe. A meglévő szaunák egy gőzkamrával egészültek ki, található két jacuzzi , az egyik un. sójacuzziban a sóoldatot és ásványi anyagokat tartalmazó víz még a betegségek utókezelését is segíti. A 4 m átmérőjű kerek, vízforgatós medencében az élményelemek – nyakzuhany, örvény, buzgár – a meghatározóak. Tavasztól őszig napkollektorral történik a medence fűtése és a melegvíz ellátás, sőt, ez még a téli fűtésre is rásegít. Az új külső napozónak örülnek a vendégek.

A szálloda biztonságát egy rendszámfelismerő sorompóval ellátott zárt külső, térkővel burkolt parkoló növeli.

Hitvallás

Büszkék vagyunk arra, hogy kevesebb, mint 20 év alatt a mintegy 200 fős étteremből egy több lábon álló cég nőtt ki. A több száz, vagy több ezer fős rendezvényekre alkalmas, évente 120-150 eseményt rendezni és lebonyolítani tudó catering cég után bedolgoztuk magunkat a szállodaszakmába is.